Demans Nedir? Demans Türleri ve Tedavisi
Demans son yıllarda görülme sıklığı oldukça artmış bir hastalıktır. Vatandaşlar ise hızlı bir şekilde yaygınlaşan hastalığın sebepleri ve Demans nedir gibi sorulara yanıt aramaktadır. Demans hastalığı, günlük hayatın faaliyetlerini etkilemekte olan bir hastalık türü olarak ortaya çıkmaktadır.
Karakteristik bulguları içinde en genel unutkanlık ve hafıza kayıpları yer almaktadır. Bilişsel bir bozulma olan bu hastalık günlük yaşam aktivitelerinde, öğrenmede, dil fonksiyonlarında, bellekte bozulma gibi çeşitli zorluklara da yol açmaktadır. Demans rahatsızlığına sahip olan bireylerin çevreye karşı olan ilgisi azalmakta olup, kişiliklerinde değişiklikler meydana gelmektedir.
Demans hastalığının ilerlemesi durumunda Alzheimer hastalığına da yol açmabilir. En son ne yaptığınızı unutuyorsanız mutlaka muayene olmanız gerekir. Bunların dışında bulunduğunuz günün tarihini unutuyorsanız da bu hastalığa dair risk taşıyor olabilirsiniz. Demans hastalığının önemli sonuçlar doğuran türleri ise şu şekildedir:
- Alzheimer hastalığı
- AIDS
- Vasküler demans
- Vitamin eksiklikleri
- Damar tıkanıklığına bağlı olarak gerçekleşen demans
- Menenjit
- Hormon hastalıkları
- Lewy cisimcikli demans
- Frontotemporal demans hastalığı
- Kan hastalıkları
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Demans Nedir? Neden Oluşur?
Demans hastalığının neden oluştuğu en sık araştırılan konular arasında yer almaktadır. Demans nedir ve neden oluşur sorusunun yanıtı ise beyin hücrelerinin zarar görmesine bağlıdır. Bu hasarın oluşmasından kaynaklı olarak beyin hücreleri de birbiri ile iletişim kurmakta zorluk yaşamaktadır. Beyin hücreleri olduğundan çok daha farklı iletişimler kurmayı başaramadığı için düşünme, davranış ve insani duygular üzerinde hasar oluşturmaktadır.
Farklı şekilde ortaya çıkan demans türleri de beyin hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak bu hasar beynin farklı bölgelerinde oraya çıkar. Örnek olarak Alzheimer hastalığı beynin içinde ve dışında bazı protein değerlerinin yüksek olmasından dolayı oluşur. Böylece beynin iletişimin zıtlaşması gibi problemlere neden olmaktadır. Hipokampüs beyin bölgesinde bulunan öğrenme ve hafıza merkezdir. Bu hastalık sonucunda en çok zarar gören bölge ise yine hipokampüs bölgesidir.
Demans Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın değişik evrelerinde farklı belirtiler ortaya çıkar. Demans hastası olan kişiler hastalığın ilk evrelerinde unutkanlık daha ön plandayken, orta evrelerde içe kapanma görülür. Bunun sonucunda ise çevresiyle olan iletişimi bozulur. Bu belirtiler arasında sıklıkla hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan soru sorma gibi sorunlar sık görülmektedir. Geç evrede teşhis edilmesini sağlayan belirtiler arasında en neti yürüme problemidir. Bu kişiler yürüme konusunda ciddi anlamda zorluk çekerler. Bunların dışında ise bağımlılık, saldırganlık gibi psikolojik bulgular ise gün ve gün artmaktadır.
Demans sürekli olarak eğilim göstermekte olan bir hastalık türüdür. Teşhis konulduktan 5-15 yıl içerisinde ileri evreye hızlı bir şekilde ulaşır. İlk teşhis konulduğu andan itibaren tedavisine hızlı bir şekilde başlanılması en yüksek evreye gelmesinin önüne geçecektir.
Demans Evreleri ve Semptomları Nelerdir?
Demans hastalığı nedir sorusuna yanıt bulan kişiler bu hastalığın evrelerini de öğrenmek isteyecektir. Demans hastalığının ilk evrelerinde genel olarak unutkanlık ön plandadır. Hastalık biraz daha ilerledikten sonra unutkanlığın getirdiği çeşitli problemler ortaya çıkar. Demans hastalığının en son evresindeyse yakın aile bireylerini tanımama ve yürüme zorluğu gibi sorunlar görünür.
Demans Tedavisi
Demans hastalığına dair teşhis konulduktan sonra herhangi bir tedavi uygulanması kesinlikle mümkün değildir. Ancak hastalığın evrelerinin gelişimini yavaşlatmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Bunların arasında ilaç tedavileri, egzersizler ve terapiler yer alır.
Çeşitli beyin geliştirici aktiviteler uygulanarak demans hastalığının geciktirilmesi sağlanabilir. Aynı zamanda zihin aktiviteleri bu hastalığın ilerlemesini yavaşlatan önemli faaliyetlerden biridir.