Demans’lı Sevdiklerinizle Doğru Bir İletişim için 10 İpucu
Halk arasında bunama olarak adlandırılan Demans hastalığı belirli yaşın üzerine gelme ayrıcalığına ulaşmış pek çok ileri yaşlı kişinin karşılaşacağı bir durum. İster anne babamız ister sevdiğimiz bir aile büyüğü ya da değer verdiğimiz bir yakınımızın başına böyle bir durum geldiğinde onalara destek olmak ve sıcak iletişimimizi korumak bizim için önemli olacaktır. Ama pek çok zaman bu durum kabul edilmesi zor ve moral bozucu olabilir. Bu süreçte demanslı sevdiklerimizle nasıl iletişim kuracağımızı öğrenebiliriz. İletişim becerilerinizi geliştirmek, bakım vermeyi daha az stresli hale getirecek ve sevdiklerimizle olan ilişkimizin kalitesini yükseltecektir.Bu yazımızda demanslı bir hasta ile nasıl daha iyi iletişim kurabileceğimiz hakkında küçük ipuçları vermek istedik.
- Etkileşim için pozitif bir ruh hali yaratmaya çalışın. Tutumunuz ve beden diliniz duygularınızı ve düşüncelerinizi sözlerinizden daha güçlü şekilde iletir. Sevdiklerinizle keyifli ve saygılı bir şekilde konuşun. Mesajınızı iletmek ve şefkat duygularınızı göstermek için yüz ifadeleri, ses tonu ve fiziksel dokunuşlardan faydalanın.
- Demanslı yakınınızın dikkatini çekin. Dikkat dağıtıcı sesleri ve gürültüyü azaltmaya çalışın – radyoyu veya TV’yi kapatın, perdeleri kapatın veya daha sessiz bir ortama geçin. Konuşmadan önce onun dikkatini çektiğinizden emin olun; ona ismi ile hitap ederek göz teması kurun.
- Demans hastası biri ile konuşurken mesajınızı açıkça belirtin. Basit kelimeler ve cümleler kullanın. Yavaş, belirgin ve güven verici bir tonda konuşun. Sesinizi yükseltmekten kaçının; her zaan size duyabileceği en yumuşak tonu kullanmaya çalışın. İlk defasında anlamıyorsa, mesajınızı veya sorunuzu tekrarlamak için aynı ifadeleri kullanın. Hala anlamadıysa, birkaç dakika bekleyin ve soruyu yeniden yöneltin . Zamirlerin (o, onlar) kısaltmaları yerine insanların ve yerlerin adlarını kullanın.
- Basit, cevaplanabilir sorular sorun. Her seferde tek bir soru sorun; evet ya da hayır cevabı olan kapalı uçlu soruları trcih etmeye çalışın. Açık uçlu sorular sormaktan veya çok fazla seçenek vermekten kaçının. Örneğin, “Beyaz gömleğini mi yoksa mavi gömleğini mi giymek istersin?” Diye sorun. Daha da iyisi, gömlekleri gösterin; görsel istekler ve ipuçları sorunuzu netleştirmeye yardımcı olur.
- Sadeve kulağınızla değil gözleriniz ve kalbinizle dinleyin. Sevdiğiniz kişinin cevabını beklerken sabırlı olun. Bir cevap için mücadele ediyorsa, kelimeleri ona hatırlatabilirsiniz. Sözsüz ipuçları ve beden dilini izleyin ve uygun şekilde yanıt verin. Her zaman, kelimelerin altında yatan anlam ve duyguları anlayabilmek için gayret gösterin.
6.Faaliyetleri bir dizi adıma bölün. Bu, birçok görevi daha yönetilebilir hale getirir. Sevdiklerinize yapabileceklerini yapma konusunda cesaretlendirebilir, unutamayacağı adımları nazikçe hatırlatabilir ve artık kendi başına başaramadığı adımlarla yardımcı olabilirsiniz. Elinizle yemek tabağını nereye koyacağınızı göstermek gibi görsel ipuçlarını kullanmak çok yardımcı olabilir.
- İşler zorlaşıyorsa , dikkatini dağıtın ve odağını başka yöne çevirin. Sevdiğin kişi üzülürse ya da kızarsa, konuyu veya çevreyi değiştirmeyi deneyin. Örneğin, ondan yardım isteyin veya yürüyüşe çıkmayı önerin. Yönlendirmeden önce, kişiyle duygu düzeyinde bağlantı kurmak önemlidir. “Üzgün hissettiğini görüyorum – üzülmene hiç gerek yok ” diyebilirsiniz. Hadi gidip yiyecek bir şeyler alalım. ”
- Şefkat ve güven verin. Demans hastaları genellikle kendilerini şaşkın, endişeli hissederler ve kendilerine güvenmezler. Ayrıca, çoğu zaman gerçeklik algıları bozuktur; kafaları karışıktır ve hiç olmamış şeyleri hatırlayabilir. Onları hatalı olduğuna ikna etmeye çalışmaktan kaçının. Gösterdikleri (gerçek olan) duygulara odaklanın ve rahatlık, destek ve güvence vererek cevap verin. Bazen el ele tutuşmak, dokunmak, sarılmak ve övmek, kişinin başarısız olduğu durumlardaiyi hissetmesini sağlar.
- Eski güzel günleri hatırlayın. Geçmişi hatırlamak çoğu zaman yatıştırıcı ve olumlu bir aktivitedir. Demans hastalarının çoğu, 45 dakika önce olanları hatırlamayabilir, ancak 45 yıl önceki hayatlarını net şekilde hatırlayabilirler. Bu nedenle, kişiye öğle yemeğinde ne yediklerini sormak gibi kısa süreli hafızaya dayanan sorular sormaktan kaçının. Bunun yerine, kişinin uzak geçmişi hakkında genel sorular sormayı deneyin; bu bilgilerin saklanması daha olasıdır.
- Mizah duygunuzu koruyun. Mümkün olan her durumda mizahı kullanın. Küçük ve anlayabileceği şakalar yapın. Demans hastaları sosyal becerilerini koruma eğilimindedir ve genellikle sizinle birlikte gülmekten mutluluk duyarlar.
En önemlisi onlarak iletişim kurarken onları ne kadar çok sevdiğinizi ve onların da size çok sevdiğini hiç unutmayın.