Yaşlılıkta Beslenme
Dünya sağlık örgütüne göre; 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üzeri yaşlar ihtiyarlık olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde az gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam süresi 48 yıl iken, Japonya’da gibi ülkelerde bu rakam 80 yıla kadar çıkar. Bazı bilim adamlarına göre ise insanlar 150 yıl yaşayabilirler. Bunu başarabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel aktivite ve stressiz yaşam gerekmektedir.
Yapılan çalışmalarda yaşlılarda besinsel eksikliklerin çok sık olduğu gözlenmiştir. Donanımlı bir bakımdan yoksunluk, tek başına yaşama, bilgisizlik, eve kapanma, bedensel yetersizlik, yoksulluk, hastalıklar, artan gereksinim, emilim bozuklukları, diş sorunları nedeni ile çiğnemede güçlükler, alkol ve ilaç kullanımı, iştahsızlık besin eksikliklerinin temel nedenleridir.
Yaşlanma ile beraberinde gelen diş kayıpları, iştahsızlık, besin öğelerinin sindirimi ve emilimin azalması, tat ve koku almada azalma gibi etkenler beslenmeyi olumsuz etkileyebilmektedir Yaşlılarda metabolizmanın yavaşlaması ve fiziksel aktivitelerin azalması genelde enerji ihtiyacının azalmasını da beraberinde getirir Çeşitli vitamin ve benzeri takviyelerin yanında yeterli ve dengeli beslenme şarttır. Bu şekilde yaşlının yaşam süresi ve kalitesi arttırılabilir.
Yaşlılıkta bazı gıdalara gereksinim artar. Bazılarına da gereksinim azalır. Sağlıklı beslenebilmek için bütün besin gruplarının yaşa, cinsiyete, kiloya ve fiziksel aktiviteye göre düzenlenmesi gereklidir. Bugün ülkemizde yaşlı nüfusun artmakta olduğu bilinen bir gerçekliktir. Yaşlılığa bağlı hastalıkların ( koroner kalp hastalığı, diyabet, kanser ve damar hastalıkları v.b…) en aza indirilebilmesi için beslenme önemli faktördür.
Yaşlılıkta düzenli beslenmenin önemli olduğu göz önünde bulundurulmalı, kullanılan ilaçların besinlerle etkileşimde olabileceği de düşünülerek gerekirse bir hekim kontrolünde sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
Genel öneriler:
- Yağ, şeker, tuz tüketiminizi azaltın.
- Yağı alınmış süt ve yoğurt kullanın.
- Günde ortalama 2.5 litre su için.
- Diyet lifi içeren sebze, meyve, tahıl, kuru baklagilleri tüketin
- Kan bulgularınıza uygun olarak antioksidan vitaminler alın.
- Haftada 2 kez balık tüketin
- Etli pişirilen yemeklere dışarıdan yağ ilave etmeyin, eti kendi yağı ile pişirin.
- Katı yağ tüketiminizi azaltın.